Zavisnost od loše hrane je tihi ubica - Nezdrava hrana kao droga (3)

Da li zaista jedete ono što volite ili ste samo zavisnik?

DeathBurger

Često ljudi govore da jedu ono što vole. Medjutim, pitanje je da li je to zaista tako ili je ljubav prema odredjenoj vrsti hrane veštački izazavana dodavanjem mnoštva aditiva i pojačivača ukusa. Ovi aditivi pojačavaju sva nača čula i izazivaju osećaj zadovoljstva i želje za ponovnim konzuiranjem. Najviše ih ima u brzoj hrani i raznim grickalicama. Otuda izmedju proizvodjača ove hrane besni pravi rat, kako za reklamni prostor, tako i za poboljšanje i pojačan ukus ovih proizvoda.

Posledice konstatnog konzumiranja ovih prozvoda su ne samo prekomerna težina, nego i pojava raznih bolesti, poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Još jedna važna posledica upotrebe ovakih proizvoda su i razna depresivna stanja, poput osećaja manje vrednosti i niskog samopoštovanja. Osoba koja konzumira ove proizvode obično je svesna svog preterivanja, pa se nakon prejedavanja javlja osećaj kajanja i poteba da se ponovo oseti zadovoljenje svih čula.

Rat za glad - Nezdrava hrana kao droga (2)

rat za gladZavisnost od loše hrane kao zavisnost savremenog doba prerasla je u pravu epidemiju čije posledice počinju da ubiraju danak medju svim generacija u vidu bolesti, skraćenja životnog veka i opšteg opadanja kvaliteta života. Najugroženiji su naravno najmladji koji se sa ovom pošasti susreću od najranijeg doba a prognoze kakve će to posledice imati na njihov kasniji život nisu nimalo optimistične.

Loša hrana koju po definiciji čini viosko preradjena hrana, sa dodatkom mnoštva aditiva i pojačivača ukusa menja hemiju našeg mozga, blokira receptore sitosti i povećava prag tolerancije. To znači da je organizmu potrebno sve više takve hrane što dovodi do prejedanja preko svake mere i potrebe.

Da li ste i vi zavisnik od loše hrane? - Nezdrava hrana kao droga (1)

Fenomen zavisnosti od loše hrane i mehanizmi odvikavanja od te zavisnosti predmet su naučnih istaživanja dugi niz godina. Ovo ne čudi ako se ima u vidi dokazana činjenica da odredjena hrana utiče na ljudski mozak na isti način kao i alkohol, nikotin, heroin i kokain. Dakle, u pitanju je opasna zavisnost koja može dovesti do pojave različitih bolesti, skraćenja života i smrti.

nezdrava hrana kao droga3

Postupak odvikavanja sličan je kao i kod drugih oblika zavisnosti. Potrebno je pre svega prihvatiti da problem postoji, pronaći podršku u porodici i najbližima, i naravno pridržavati se saveta lekara i nutricioniste.

Prevencija je i ovde veoma značajna. Da ne bi upali u zamku zavisnosti od nezdrave brze hrane, najbolja preventiva je pripremanje obroka u sopstvenoj režiji od svežih i kvalitetnih namirnica ili obedovanje isključivo u proverenim restoranima koji pripremaju zdravu hranu.